Schanskorven haarden onderhouden

Een schanskorf BBQ of tuinhaard is een prachtige toevoeging aan een tuin, maar zoals elk tuinmeubel, vereist het regelmatig onderhoud om in topconditie te blijven. Maar hoe kunt u het beste onderhoud aan uw schanskorf tuinhaard en bbq plegen? In deze blog beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het onderhoud van deze unieke elementen in de tuin!

Optimaal gebruik maken van uw tuinhaard of bbq

Zomer of winter, sfeervolle steenkorf tuinhaarden en bbq’s zijn een must voor elke tuin. In de avond zo lang mogelijk buiten zitten en even iets lekkers klaarmaken op het verchroomde bbq-rooster, dat wil toch iedereen? Een schanskorf tuinhaard of bbq is genieten, maar dan moet deze wel goed onderhouden worden. Na elk gebruik is het aan te raden om de haard of BBQ schoon te maken. Dit voorkomt ophoping van as en resten die de kwaliteit verminderen.

Onderhoud aan een schanskorven barbecue zorgt ervoor dat u er langer plezier van heeft.

Dit heeft u nodig voor onderhoud aan de tuinhaard

Om uw terrashaarden optimaal te onderhouden, zijn enkele hulpmiddelen en materialen nodig. Allereerst is een aspook onmisbaar voor het veilig en efficiënt verwijderen van asresten uit de haard. Daarnaast is een zachte borstel of doek ook handig voor het afvegen van de buitenkant en eventuele roetresten. Voor een grondige reiniging van hardnekkige vlekken kunt u gebruikmaken van een milde reiniger, maar let erop dat deze geen schurende bestanddelen bevat om beschadiging te voorkomen.

Stappenplan voor schanskorven onderhoud

 1. Reinigen van de buitenoppervlakken: Gebruik een zachte borstel of doek om de buitenkant van de haard en bbq te reinigen. Bij hardnekkige vervuiling kunt u een milde reiniger gebruiken.
 2. Roestbehandeling: Indien u roestplekken opmerkt, behandel deze met een geschikt roestwerend middel.
 3. Asverwijdering uit de haard/bbq:
  • Zorg ervoor dat de as volledig is afgekoeld voordat u deze verwijdert
  • Draag stevige handschoenen voor bescherming
  • Gebruik een aspook of schep om de as los te maken en te verwijderen
  • Plaats de as in een metalen emmer of container voor veilige afvoer
 4. Jaarlijks onderhoud: Plan een jaarlijkse controle en onderhoudssessie in om uw tuinhaard en bbq in optimale conditie te houden.

Onderhoud aan een tuinhaard en barbecue is eenvoudig, maar belangrijk.

Bio-ethanol tuinhaarden schoonmaken

Het onderhoud van een bio-ethanol tuinhaard is over het algemeen eenvoudiger dan dat van houtgestookte of gas tuinhaarden. Bio-ethanol haarden verbranden schoon, zonder as of roet, wat betekent dat het onderhoud voornamelijk bestaat uit het reinigen van de brander en het afstoffen van het oppervlak.

Bij houtgestookte en gas haarden daarentegen is regelmatige verwijdering van as en het schoonmaken van de schoorsteen noodzakelijk om verstoppingen en brandgevaar te voorkomen. Dit maakt hun onderhoud intensiever, vooral met betrekking tot het omgaan met verbrandingsresten en het controleren van de schoorsteen.

Schoorsteen schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken en inspecteren van de schoorsteen van uw tuinhaard is essentieel voor zowel veiligheid als efficiëntie. Een verstopte schoorsteen kan rookterugslag veroorzaken en verhoogt het risico op schoorsteenbranden. U kunt de schoorsteen schoonmaken door gebruik te maken van een schoorsteenborstel.

Het wordt aangeraden om de schoorsteen minstens één keer per jaar te reinigen, vooral als u de haard vaak gebruikt. Bij frequent gebruik kan vaker schoonmaken nodig zijn.

Moet ik mijn schanskorf tuinhaard of bbq afdekken?

Ja, het is aan te raden om uw tuinhaard af te dekken, vooral als deze niet regelmatig wordt gebruikt of tijdens de herfst- en wintermaanden. Dit zijn enkele redenen waarom het afdekken van de tuinhaard voordelig kan zijn:

 • Bescherming tegen weersinvloeden: Een afdekhoes beschermt de haard tegen regen, sneeuw en vorst, wat roest en slijtage kan voorkomen.
 • Voorkomen van vuilophoping: Door de tuinhaard af te dekken voorkomt u dat bladeren, vuil en ander buitenafval in de haard terechtkomen.
 • Langer behoud van uiterlijk: Het afdekken van de haard helpt om de afwerking en het uiterlijk van de haard langer te behouden.
 • Minder onderhoud: Met een afdekhoes blijft uw tuinhaard schoner, wat resulteert in minder frequent en minder intensief onderhoud.

Belangrijke tip!

Maak uw schanskorf tuinhaard en bbq na elk gebruik schoon. Dit voorkomt ophoping van as en voedselresten, wat de efficiëntie en veiligheid kan beïnvloeden. Eén keer per jaar een grondige schoonmaak. Een meer grondige schoonmaak, inclusief het controleren en schoonmaken van de schoorsteen (indien aanwezig), is goed om minstens één keer per jaar te doen. Zo weet u zeker dat u er jarenlang plezier van kunt beleven.

Uw schanskorf terrashaard onderhouden? Volg de tips van Gabion Schanskorven.

Gabion schanskorven voor jouw tuinhaard en bbq

Wilt u ook graag een schanskorf tuinhaard en bbq kopen? Of bent u al trotse eigenaar van een schanskorf terrashaard of schanskorf barbecue en wilt u graag meer informatie verkrijgen over het onderhoud hiervan? Dan bent u bij Gabion Schanskorven aan het juiste adres. Met een ruim assortiment van hoogwaardige kwaliteit helpen wij u graag verder met de aanschaf van een schanskorf of al uw vragen over onderhoud.