De beste tuinhaard voor uw tuin kiezen

Een tuinhaard is de ideale toevoeging aan elke tuin, waarmee u zowel warmte als een gezellige sfeer creëert. Maar met zoveel opties op de markt, hoe kiest u de juiste tuinhaard voor uw tuin? In deze blog bespreken we de verschillende soorten tuinhaarden en geven we praktische tips om u te helpen bij uw keuze.

Samen genieten de sfeer en warmte van een tuinhaard

Een tuinhaard is een staande haard die u kunt gebruiken om in de koele zomeravonden heerlijk warm te blijven. Het zorgt voor een warme sfeer en ontspannen momenten met vrienden en familie rond een knisperend vuurtje. Doordat tuinhaarden verkrijgbaar zijn in verschillende stijlen kunnen de haarden voor iedere stijl tuin een geweldige toevoeging zijn. Sommige tuinhaarden zijn multifunctioneel: u kunt de haard bijvoorbeeld gebruiken als warmtebron, als barbecue en/of als kleine houtopslag. Er zijn alleen zoveel verschillende tuinhaarden dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we daarom eerst eens kijken naar de verschillende soorten tuinhaarden.

Tuinhaarden zijn er in verschillende soorten en maten, welke tuinhaard kiest u?

Welke soorten tuinhaarden zijn er?

Houtgestookte tuinhaarden

Houtgestookte tuinhaarden staan bekend om hun authentieke ervaring. Ze bieden de natuurlijke warmte en het karakteristieke geluid van knisperend hout, wat een rustieke en gezellige sfeer in de tuin creëert. Dit type haard is perfect voor liefhebbers van traditionele vuren en de geur van brandend hout! Dit type tuinhaard is ook verkrijgbaar als schanskorf tuinhaard. De mooie robuuste uitstraling misstaat niet in een moderne tuin, maar ook in de klassieke tuinen is deze haard een mooie toevoeging.

Echter, houtgestookte tuinhaarden vereisen wel regelmatig onderhoud zoals het schoonmaken van as en het bijvullen van hout. Ook is er sprake van rookontwikkeling, wat niet altijd geschikt is voor alle locaties. Vooral in stedelijke of dichtbebouwde gebieden waar rookoverlast voor buren een probleem kan zijn, is de houtgestookte haard wellicht een minder geschikte optie.

Bio-ethanol tuinhaarden

Bio-ethanol haarden voor in de tuin zijn een moderne en milieuvriendelijke optie. Ze kenmerken zich door hun eenvoudige installatie en het feit dat er geen rookontwikkeling is tijdens het branden. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor gebruik op plaatsen waar rookoverlast een probleem kan zijn. Bovendien zijn ze ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsarme optie.

Het nadeel is echter dat ze minder warmte geven in vergelijking met houtgestookte haarden en dat de brandstof, bio-ethanol, regelmatig bijgevuld moet worden. Dit kan op de lange termijn duurder uitpakken en vereist een constante voorraad van de brandstof.

Elektrische tuinhaarden

Elektrische tuinhaarden zijn een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar gemak en veiligheid. Ze zijn bijzonder gebruiksvriendelijk; met een simpele druk op de knop geniet u al van de warmte en het uiterlijk van een haardvuur. Dit maakt ze ideaal voor gezinnen met kinderen en huisdieren, gezien er geen open vuur is en dus geen risico op brandwonden. Bovendien hebben elektrische haarden het voordeel dat ze geen rook of as produceren, wat een elektrische tuinhaard onderhoudsarm maakt.

Een nadeel van elektrische tuinhaarden is hun afhankelijkheid van een elektriciteitsbron. Daarnaast bieden ze vaak een minder authentieke ervaring in vergelijking met traditionele houtgestookte haarden.

Tuinhaarden gestookt op gas

Een terrashaard met een gasfles is eenvoudig in gebruik. U hoeft geen moeite te doen om het vuur aan te maken, aangezien u alleen aan de gasfles en de regelknop moet draaien. Zo kunt u zelfs de terrashaard op gas aanzetten voor een paar minuten. Voor het doven van de terrashaard hoeft u alleen de gasknop weer dicht te draaien.

Vergeet niet dat ook bij een gasgestookte tuinhaard een gasaansluiting vereist is en dat ook dit wel minder sfeervol is dan een houtgestookte tuinhaard.

Lees onze tips voor het kiezen van een tuinhaard.

Factoren bij het kiezen van een tuinhaard

 • Ruimte en locatie
 • Bekijk de ruimte waar u een tuinhaard wilt plaatsen goed. Een grote tuinhaard in een kleine tuin kan overheersend zijn.
 • Denk daarnaast ook aan de afstand tot buren in verband met rookontwikkeling bij houtgestookte haarden.
 • Stijl en ontwerp
 • Kies een tuinhaard die past bij de stijl van uw tuin. Gaat u voor modern of traditioneel?
 • Let op het materiaalgebruik; dit kan variëren van roestvrij staal tot traditioneel gietijzer.
 • Budget
 • Bepaal uw budget. Houtgestookte haarden kunnen goedkoper zijn, maar vergen meer onderhoud.
 • Overweeg de lange termijn kosten, zoals brandstof voor gas- of houtgestookte haarden.
 • Veiligheid
 • Zorg voor voldoende afstand tot brandbare materialen.
 • Overweeg een haard met een veiligheidsglas of vonkenscherm, vooral als u kinderen of huisdieren hebt.

En, welke tuinhaard past het beste bij u?

Heeft u inmiddels een beter idee gekregen van wat er allemaal mogelijk is? Het kiezen van de perfecte tuinhaard hangt af van persoonlijke voorkeur, de grootte en stijl van de tuin, en praktische overwegingen zoals budget en veiligheid. Of u nu kiest voor de traditionele charme van een houtgestookte haard, het gemak van een bio-ethanol tuinhaard of toch een schanskorf barbecue, waarmee u geniet van warmte én tegelijkertijd een heerlijke maaltijd kunt bereiden, in gedachten heeft. Het belangrijkste is dat u een haard vindt die past bij uw unieke behoeften en stijl. Met de juiste tuinhaard kunt u jaar in, jaar uit genieten van lange, gezellige avonden in eigen achtertuin.

Wilt u ook een tuinhaard kopen uit ons assortiment? Of heeft u vragen over een van de tuinhaarden op onze schanskorven webshop? Neem dan contact op met onze klantenservice en onze specialisten helpen u graag verder!