Breukstenen voor het vullen van de steenkorven.

Breuksteen is de meest gekozen steenkorf vulling. Breukstenen zijn zeer geschikt om steenkorven mee te vullen mede omdat deze weersbestendig zijn. Gabion levert vele soorten en maten breukstenen. In deze blog leest u hoe u de juiste maat en hoeveelheid breukstenen bepaalt.

Welke maat breuksteen heb ik nodig voor mijn schanskorf?

Niet alle breukstenen zijn geschikt voor iedere steenkorf. Het is erg belangrijk om de juiste maat te kiezen. Bij een verkeerde maatkeuze heeft u de kans dat de stenen niet in de schanskorven passen of dat de stenen door de mazen heen vallen. Ook bestaat er een kans dat er gaten en kieren ontstaan omdat de stenen niet mooi op elkaar aan kunnen sluiten bij een te grote steen in een te smalle korf.

De minimale diepte van een steenkorf is 10 cm. Eigenlijk is dit nog iets te smal, maar deze diepte is te vullen met Basalt 30-60 mm. De maaswijdte van onze Galfan gaaspanelen zijn 5 x 5 cm. Breukstenen met een ondermaat van 55 mm zijn het meest geschikt om Gabion schanskorven mee te vullen. Stenen met deze ondermaat vallen namelijk niet zo makkelijk door de mazen heen, waardoor de stenen mooi stevig in de korf blijven liggen. Om deze reden adviseren wij dan ook om steenkorven van minimaal 15 cm diep te bestellen.

Hoe kun je het beste schanskorven vullen met stenen?

Schanskorven kunnen het beste evenredig worden gevuld. Wanneer u meerdere korven naast elkaar heeft staan is het belangrijk om laag voor laag te vullen in plaats van korf voor korf. Het eindresultaat wordt veel strakker op deze manier. De schanskorven kunnen eenvoudig gevuld worden met behulp van emmers. De emmers worden gevuld met breukstenen en vervolgens geleegd in de steenkorf. Bij grotere hoeveelheden is het gebruik van een minikraan aanbevolen.

Brede steenkorven van minimaal  25 cm diep zouden gevuld kunnen worden met grove breukstenen of keien. Het is belangrijk om deze met de hand te vullen en alle stenen netjes te stapelen. Voor het mooiste resultaat leg je de vlakke kant naar de zichtzijde.

Steenkorven evenredig vullen   Schanskorven vullen met minikraan

Breukstenen combineren met glasbrokken

Er zijn steeds meer mensen die schanskorven vullen met zowel breukstenen als glasbrokken. Glasbrokken geven een speels effect en brengen iets meer kleur in het geheel. Ook worden glasbrokken gebruikt om vormen te creëren. Uiteraard is dit ook mogelijk met twee soorten breukstenen in verschillende kleuren. Glasbrokken krijgen een speels effect in combinatie met LED verlichting. Glasbrokken worden met de hand gevuld en één voor één in de korf geplaatst.

Twee soorten breukstenen in een steenkorf     Breukstenen en glasbrokken combineren

Hoeveel breukstenen gaan er in een steenkorf?

De juiste maat van de breukstenen is nu bepaald. De volgende stap is het berekenen van het aantal breukstenen per schanskorf. In onze schanskorf ontwerpmodule bereken je eenvoudig online. Uiteraard kun je ook zelf het aantal benodigde breukstenen berekenen.

Formule om het aantal breukstenen voor een steenkorf te berekenen:

Lengte x Breedte x Hoogte x het soortelijk gewicht per m3 = het aantal benodigde kilogrammen

Gemiddeld genomen is het soortelijk gewicht van breukstenen circa 1600 kg per m3. Basalt breukstenen zijn iets zwaarder dan bijvoorbeeld Yellow Sun. Lava Krotzen zijn een stuk lichter. Deze hebben een soortelijk gewicht van circa 1000 kg per m3. In de omschrijving van onze breukstenen staat het soortelijk gewicht per steensoort vermeld. Wij adviseren om circa 10% extra stenen te bestellen in verband met gruis en ondermaat.

Breukstenen en glasbrokken bezorgen

Breukstenen bestellen of glasbrokken kopen? Bij Gabion is het mogelijk om online te bestellen. Wij leveren de breukstenen en/of glasbrokken in big bags. Wij bezorgen in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk.

Tip: breukstenen komen rechtstreeks vanuit de groeve naar ons. Bij ons worden de breukstenen verpakt in big bags en direct doorgeleverd. De breukstenen zijn bij aankomst bij onze klanten nog niet gewassen, waardoor de kleur er anders uit kan zien. Spoel een aantal stenen af onder de kraan en bekijk de kleur voordat de korven gevuld gaan worden. Is de kleur naar wens? Dan kunnen de steenkorven worden gevuld. Zo niet, neem dan z.s.m. contact met ons op. Na het vullen van de steenkorven spoel je de stenen eenvoudig schoon met een tuinslang. Na deze klus ontvangen wij graag de foto's van het eindresultaat. Wij vinden het enorm leuk om te zien wat onze klanten maken.