Maatwerk schanskorven
Eigen productie
Offerte op maat

Zelf schanskorven plaatsen

Lees in dit stappenplan hoe u het beste zelf schanskorven kunt plaatsen.
Schanskorven plaatsen

Heeft u gekozen voor een erfafscheiding van schanskorven en wilt u uw schanskorven zelf plaatsen? Het plaatsen van schanskorven is een klus die u eenvoudig zelf uit kunt voeren. In deze handleiding wordt stap voor stap beschreven hoe het plaatsen in zijn werk gaat. Voordat u begint met het plaatsen is het aan te raden om deze handleiding volledig door te lezen, zodat u goed voorbereid aan de slag gaat. Door dit stappenplan goed te volgen voert u het schanskorven plaatsen op de juiste wijze uit en kunt u jarenlang genieten van uw prachtige schanskorvenerfafscheiding.

Steenkorven plaatsen

De schanskorven van Gabion worden prefab bij u thuis geleverd. Prefab houdt in dat onze schanskorven, op de deksels na, volledig opgebouwd zijn. Hierdoor hoeft u de steenkorven niet zelf in elkaar te zetten, maar deze alleen te plaatsen. De eventueel bestelde breukstenen waarmee de schanskorven gevuld worden, worden in big bags geleverd. Tevens ontvangt u van ons een afleverpakket met handschoenen, een waterpomptang, c-ringen en een handleiding. Afhankelijk van de maatvoering van de door u bestelde schanskorven, treft u in het afleverpakket ook afstand houders aan. Korven die met tussenschotten worden geleverd hebben geen afstandhouders nodig.

Stap 1: De ondergrond/fundering

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het plaatsen van schanskorven. Omdat er veel druk op de ondergrond wordt uitgeoefend als de schanskorven eenmaal geplaatst zijn, is het belangrijk dat de ondergrond sterk genoeg is. Als de ondergrond instabiel of niet waterpas is, kunnen de schanskorven scheefzakken, uitbuiken en in het ergste geval zelfs volledig omvallen. Wilt u een stevige, stabiele ondergrond creëren? Vermijd dan zwarte zandsoorten, maar kies in plaats daarvan voor een fundering van beton, puingranulaat of geel zand in combinatie met tegels/klinkers.

Schanskorf ondergrond aanleggen
Fundering van de schanskorven maken

Stap 2: De steigerbuizen

Bij het aanleggen van de fundering is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de eventuele versteviging van de schanskorven, namelijk de steigerbuizen. Schanskorven met een maximale hoogte van 1 meter en een minimale breedte van 30 centimeter kunnen zonder versteviging geplaatst worden. Schanskorven die hoger of smaller zijn dan deze afmetingen dienen met behulp van steigerbuizen verstevigd te worden. De steigerbuizen hebben een hoogte die minimaal 1/3 van de hoogte van de te plaatsen schanskorven is en worden minimaal 50 centimeter diep in de fundering geplaatst. Ze kunnen in de fundering verwerkt worden of met steigerbuizen standvoeten op de fundering bevestigd worden. Wanneer de steigerbuizen stevig in de fundering verwerkt zijn, kunnen de schanskorven er voorzichtig overheen geplaatst worden.

Steigerbuizen plaatsen
Steigerbuizen voor de schanskorven aanbrengen

Stap 3: De schanskorven plaatsen en bevestigen

Bij het plaatsen van de schanskorven is het belangrijk dat de eventueel aanwezige steigerbuis in het midden van de schanskorf zit, zodat de versteviging optimaal is. Bij het plaatsen van steenkorven wordt vaak gekozen voor meerdere steenkorven naast elkaar. In dergelijke gevallen is het verstandig dat de steenkorven aan elkaar bevestigd worden. Voor de bevestiging van de steenkorven worden de C-ringen gebruikt. Door aan beide zijden van de steenkorven van boven naar beneden om de 30 centimeter een ring te plaatsen worden de korven stevig aan elkaar bevestigd en creëert u een rechte schanskorven erfafscheiding de stevig op zijn plaats blijft staan.

Wanneer uw schanskorf geen tussenschotten bevat is het van belang om de bijgeleverde afstandhouders te plaatsen. Deze verdeelt u evenredig in de schanskorven, zodat korven niet teveel uitbuiken tijdens het vullen met de stenen. De afstandhouders dienen horizontaal om de 30 cm geplaatst worden. Indien u hogere korven heeft, dan herhaalt u deze handeling om de 30 cm verticaal.

Schanskorf frame
Steenkorf plaatsen

Stap 4: Het vullen van de schanskorven

Als de schanskorven aan elkaar bevestigd zijn én voorzien zijn van tussenschotten en/of afstandhouders kan er gestart worden met het vullen van de korven. Het vullen van de schanskorven wordt niet korf voor korf maar evenredig uitgevoerd. Door de korven gelijkmatig, laag voor laag te vullen wordt het uitbuiken en scheefzakken van de korven voorkomen. Het vullen van de korven dient als volgt uitgevoerd te worden:

  • Kleinere breukstenen kunnen met emmers of een minikraan in de schanskorven worden gelegd
  • Grotere breukstenen dienen met de hand in de korven geplaatst te worden. Leg de grotere breukstenen altijd met de vlakke kant tegen het gaas
Schanskorf vullen
Zelf schanskorven plaatsen

Stap 5: De deksels sluiten

Als de korven volledig gevuld zijn, kunnen ze afgesloten worden met de bijgeleverde deksels. De deksels dienen op de korven geplaatst te worden. Ze worden aan de korven bevestigd met de bijgeleverde C-ringen. De C-ringen worden samengeknepen met een waterpomptang, zodat de bevestigde onderdelen goed op hun plaats blijven.

Deksel aanbrengen
Schanskorf sluiten

Stap 6: Afrondende werkzaamheden

Na het sluiten van de deksels kan het schanskorf plaatsen afgerond worden. Het is mogelijk om de steenkorven schoon te spuiten met een tuinslang, maar u kunt ook wachten op een regenbui om de stenen te ontdoen van zand. De pallets en big bags die gebruikt zijn om alle materialen van de steenkorven te leveren kunnen niet geretourneerd worden en dient u zelf af te voeren.

Eindresultaat geplaatste schanskorven
Steenkorven zelf plaatsen

Steenkorven plaatsen uitbesteden

Heeft u twee linkerhanden of ontbreekt het u aan de tijd om de steenkorven zelf te plaatsen, maar wilt u wel genieten van een prachtige erfafscheiding? Dan is het aan te raden om het schanskorven plaatsen uit te besteden aan een bedrijf. Zowel hoveniers als klus- en/of bouwbedrijven zijn bekwaam genoeg om deze klus uit te voeren. Bij hen is het plaatsen van de steenkorven in goede handen.

Plaatsen van schanskorven
Geplaatste schanskorf
← Vorige Volgende →