Grondkering van schanskorven maken

Heeft u veel hoogteverschillen in de tuin? Of heeft uw tuin een groot hoogteverschil met de tuin van de buren? Dan is het soms nodig om hiervoor een stevige oplossing toe te passen. Hiervoor kunt u een grondkering in de tuin maken. Een grondkering wordt gemaakt van een betonnen L-vormig element met een lange en een korte zijde. Wat een grondkering voor u kan betekenen en hoe u een grondkering kunt aanleggen bespreken we in deze blog.

Een grondkering: wat is dat eigenlijk?

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Een grondkering is een versteviging (kering) die tegendruk van de grond opvangt. Hierdoor kan de grond niet meer verschuiven en creëer je meer oppervlakte en dus ook ruimte. Deze constructie wordt voornamelijk veel toegepast wanneer er sprake is van hoogteverschillen in tuinen of aan oevers. Grondkeringen worden ook wel een keermuur of een keerwand genoemd en is dus eigenlijk een manier om hoogteverschil op te vangen.

De grote blokken zijn van sierbeton en zo stevig dat ze grond of water tegenhouden om bepaalde gebieden in de tuin van elkaar te kunnen scheiden. Een verhoogd terras, trap of bloembak blijft hierdoor keurig op zijn plek. Dit is ook een uitkomst voor huizen aan het water. Zo kan een schuin aflopende tuin met een grondkering worden verdeeld in twee of meerdere rechte terrassen. Op die manier wordt de tuin een stuk praktischer ingedeeld.

Een grondkering maken lost het probleem van hoogteverschil op een mooie, praktische manier op.

Waar kun je een keerwand voor gebruiken?

Hoogteverschillen zorgen er vaak voor dat er veel creativiteit kan worden losgelaten op de tuin. Een keerwand zorgt ervoor dat de tuin op een mooie manier wordt verdeeld in twee gelijke delen, vaak gecombineerd met aansluitende trap en plantenbakken. Maar waar kunt u een keerwand nog meer voor gebruiken?:

Hoogteverschil opvangen of niveauverschillen creëren

In de meeste gevallen zijn er twee redenen om hoogteverschil op te vangen. De eerste reden is uit noodzaak en de tweede reden is om de tuin een stijlvolle touch te geven. Als er een groot hoogteverschil is met de tuin van de buren kan het laten plaatsen van grondkering zeker een oplossing zijn. Hiermee komt uw tuin hoger te liggen en zal u geen problemen ondervinden met het overtollige hemelwater. In dit geval is een grondkering dus zeker noodzaak.

Een verhoogd terras aanbrengen

Het creëren van een terras in een tuin is voor veel mensen onmisbaar. Om dit mogelijk te maken bij een woning welke hoger ligt dan de tuin, moet er een grondkering worden aangelegd. Hiermee maakt u het mogelijk om terras op dezelfde hoogte aan te brengen als de woning. Een andere situatie kan zijn dat u op een andere plek in de tuin een apart terras wilt creëren, welke verhoogd aangebracht dient te worden. Doordat het terras verhoogd wordt aangebracht zal het hemelwater van het terras afstromen en wordt ook hier geen hinder van ondervonden.

Zelf een grondkering aanleggen

Is het hoogteverschil in uw tuin niet zo groot? Dan kunt u ook zelf een grondkering aanleggen. U kunt bijvoorbeeld steenkorven kopen en hier binnen korte tijd het gewenste aantal meter grondkering mee aanleggen. Steenkorven zijn bovendien goed bestand tegen verschillende weersinvloeden en dat betekent dat u heel wat jaren plezier kunt beleven aan uw nieuwe tuin.

Een grondkering laten plaatsen door een ervaren en professioneel bedrijf? Bij Gabion Schanskorven bent u verzekerd van hoge kwaliteit.

Heb ik voor een grondkering maken een vergunning nodig?

U verwacht het misschien niet, maar het kan voorkomen dat u voor het aanleggen van grondkering in de tuin een vergunning nodig heeft. Vergeet dus niet om allereerst te informeren bij uw gemeente voordat u schanskorven plaatsen wilt. Zo komt u in ieder geval niet voor verrassingen te staan!

Een grondkering aanleggen met schanskorven

U heeft bij het aanleggen van een grondkering de keuze uit verschillende materialen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een houten grondkering of beton, maar u kunt ook kiezen voor schanskorven of steenkorven om een grondkering in de tuin aan te leggen. Het voordeel van schanskorven als grondkering is dat het geen zware elementen zijn waardoor je op moeilijk bereikbare plaatsen toch een grondkering kunt realiseren. Met schanskorven is ontzettend veel mogelijk.

Grondkering in de tuin: praktisch én mooi

Met een keerwand creëert u meer ruimte in de tuin. Waar voorheen door het schuin aflopen van uw tuin geen plek was voor een terras, staat nu een heerlijke loungeset op u te wachten. Door het hoogteverschil op te vangen kunt u uw tuin optimaal benutten. Daarnaast heeft u ook de keuze uit een ruim aanbod aan kleuren en materialen.

Als de grondkering geplaatst is en de grond mooi egaal is, kunt u verder met het vormgeven van de tuin. Een tuin met meerdere hoogteverschillen geeft een speels effect en daar kun je bij de inrichting gebruik van maken. Zo kun je kiezen voor meerdere terrassen of meerdere lagen met daarin verschillende soorten beplanting. Door een grondkering te maken geeft u de tuin meer pit en levendigheid!