Hoe kiest u de juiste breukstenen voor schanskorven

Breukstenen zijn er in veel verschillende soorten en maten, waardoor het kiezen van breukstenen voor uw schanskorven een flinke uitdaging kan zijn. Welke soorten breukstenen zijn er precies? Hoe verschillen ze in kleur, steengrootte en duurzaamheid? En hoe kiest u de juiste breukstenen voor uw schanskorven? Dat leest u in deze blog.

Wat zijn breukstenen en waar komen ze vandaan?

Breukstenen zijn stukken natuursteen in verschillende vormen en groottes die worden gewonnen uit steengroeven over de hele wereld. Breukstenen hebben onregelmatige vormen en worden vaak gekenmerkt aan scherpe randen en hoeken.

Het gesteente wordt gewonnen door middel van dynamiet. Door een explosie breekt een stuk van de berg af, waardoor er grote brokken steen naar beneden komen. Deze brokken worden vervolgens in verschillende maten gebroken met een speciale breker. Hierna worden de stenen gezeefd en op maat gesorteerd, zodat er onderscheid kan worden gemaakt tussen de grotere breukstenen en de kleinere, die ook wel split worden genoemd.

Breukstenen zijn erg veelzijdig te gebruiken in de tuin. Zo kunt u ze bijvoorbeeld los gebruiken als decoratie, maar kunt u ze ook in schanskorven gebruiken om bijvoorbeeld een schutting, plantenbak of een tuinhaard mee te creëren.

Breukstenen zijn stukken natuursteen uit de steengroeven.

Welke soorten breukstenen zijn er?

Wanneer u breukstenen zoekt voor uw schanskorven, dan heeft u keuze uit veel verschillende soorten. Hierdoor is er altijd wel een soort breuksteen die past bij uw tuinontwerp. Iedere soort breuksteen heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor u bijvoorbeeld kunt kiezen uit verschillende groottes, kleuren en afwerkingen. Enkele veel gebruikte soorten zijn:

  • Basalt breuksteen
  • Yellow Sun breuksteen
  • Noors Graniet breuksteen
  • Maaskeien
  • Icy Blue breuksteen

Welke breuksteen u kiest is grotendeels afhankelijk van de uitstraling die u wilt voor de schanskorf. Bent u op zoek naar een ruwe steensoort voor een moderne, robuuste tuin? Dan kunt u denken aan de donkere Basalt breuksteen of de Doornik breuksteen. Houdt u juist meer van een lichte kleur die meer naar het mediterrane neigt? Dan is de Yellow Sun een goede optie voor uw tuin. Uiteraard kunt u ook voor een combinatie van meerdere kleuren kiezen.

Verschillende maten breukstenen

Doordat de breukstenen door middel van dynamiet uit de steengroeven worden gewonnen, is het onmogelijk om de breukstenen in een specifieke maat te maken. Hierdoor heeft u altijd te maken met breukstenen van verschillende formaten. Door de stenen te zeven, kunnen ze gecategoriseerd worden in verschillende maatklassen, waar u dan vervolgens weer uw keuze uit kunt maken.

Soort breuksteenPrijs per kilo
Basalt € 0,18
Doornik € 0,18
Duise Kalksteen € 0,18
Grauwacke € 0,19
Lava Krotzen € 0,21
Maaskeien € 0,18
Noors Graniet € 0,19
Yellow Sun € 0,19

Hoeveel breukstenen heeft u nodig?

Het aantal benodigde breukstenen voor een schanskorf hangt af van verschillende factoren. Allereerst is de grootte van de schanskorf van belang. Om de inhoud van de korf te bepalen, meet u de lengte, breedte en hoogte en vermenigvuldigt u deze met elkaar (L x B x H). Dit resultaat geeft de inhoud van uw korf weer.

Daarnaast is het gewicht van de steen een belangrijke factor. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilogram per kubieke meter. Bijvoorbeeld, voor Maaskeien is het gewicht ongeveer 1700 kg per kubieke meter. Door de inhoud van de schanskorf te vermenigvuldigen met het gewicht van de steen per kubieke meter, krijgt u het totale aantal benodigde stenen.

Het is altijd verstandig om iets meer te bestellen dan wat u berekend heeft. Een veilige marge is ongeveer 20%.

Als u breukstenen wilt kopen om een gedeelte van uw tuin te bedekken, kunt u dezelfde berekening toepassen. In dit geval gaat het niet om de inhoud van de korf, maar om het aantal kubieke meters dat u wilt bedekken in uw tuin.

Hoe vult u schanskorven met breukstenen?

Het is het beste om schanskorven gelijkmatig te vullen, zodat de korven goed strak gevuld worden en er geen open ruimtes overblijven. Een handige manier om de schanskorven te vullen met breukstenen, is met behulp van emmers. Hieronder geef ik u enkele tips voor het juist vullen van uw schanskorven:

  • Plaats grotere stenen met de vlakke kant naar de zichtzijde voor het mooiste resultaat
  • Vul de schanskorf laag voor laag zodat u de stenen gelijkmatig kunt verdelen
  • Bij grotere hoeveelheden kunt u het beste gebruik maken van een minikraan
  • Spoel eerst een aantal stenen af onder de kraan zodat u kunt kijken of de kleur naar wens is. Vul daarna pas de steenkorven.

Lees meer over het vullen van schanskorven

Het vullen van schanskorven met breukstenen dient gelijkmatig te worden gedaan voor het beste resultaat.

Waar kunt u schanskorven nog meer mee vullen?

De vulling van schanskorven kan variëren en is niet beperkt tot alleen breukstenen. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden als vulling, waaronder houtsnippers en glasbrokken. Door voor andere materialen te kiezen, kunt u de schanskorven de uitstraling geven die u wenst.

Breukstenen worden echter vaak gekozen als vulling van schanskorven, omdat ze duurzaam en stabiel zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grootte van de vulling geschikt is, zodat deze niet door de openingen van de korf valt. Het is ook belangrijk om te beseffen dat schanskorven ontworpen zijn om vele jaren mee te gaan. Organische materialen zoals boomschors en kokos zullen na verloop van tijd vergaan en moeten relatief snel worden bijgevuld. Ook de stabiliteit van de schanskorf is belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer u bijvoorbeeld een hoge schanskorf plaatst, dan zijn breukstenen een goede vulling omdat deze voor meer stevigheid zorgen.

Breukstenen kopen bij Gabion Schanskorven

Wilt u zelf schanskorven plaatsen in uw tuin en vullen met breukstenen? Bij Gabion Schanskorven kunt u schanskorven op maat bestellen en verschillende soorten breukstenen kopen. U bestelt de breukstenen eenvoudig online, waarna deze in big bags bij u bezorgd worden. Wij bezorgen in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk.

Heeft u vragen over onze breukstenen of heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste soort voor uw toepassing? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.