Onderhoud van schanskorven: Beste tips en trucs voor een langere levensduur

Schanskorven zijn enorm populair en dat is niet vreemd. Ze zijn namelijk erg veelzijdig in gebruik, worden gevuld met enkel natuurlijke materialen en geven uw tuin direct een stoere uitstraling. Ook kan worden gezegd dat één van de grootste voordelen van schanskorven is dat ze onderhoudsarm zijn. Toch zijn er een aantal tips & tricks om nog langer van uw schanskorven te kunnen genieten. U leest in deze blog alles over het onderhoud van schanskorven en hoe u dit zelf kunt toepassen.

De vele toepassingen van schanskorven

Schanskorven, ook wel steenkorven genoemd, zijn gegalvaniseerde staalmatten die tot korven zijn gevormd en die gevuld kunnen worden met diverse materialen, zoals breukstenen. Schanskorven zijn erg veelzijdig. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan voor een schutting van schanskorven of een brievenbus. Ze zijn niet alleen rijk aan mogelijkheden, maar bieden ook andere belangrijke voordelen:

  • Onderhoudsvrij: Geen schilderwerk, geen gedoe.
  • Duurzaam: Ze gaan gemakkelijk 50 jaar of langer mee.
  • Aanpasbaar: Verkrijgbaar in verschillende afmetingen en stijlen.
  • Privacy: Ze bieden een effectieve afscherming zonder doorkijk.
  • Milieuvriendelijk: Ze zijn volledig recyclebaar.
Ook al zijn schanskorven onderhoudsarm, met een paar tips en trucs is een langere levensduur mogelijk.

Is onderhoud aan mijn steenkorven dan wel nodig?

Waar haag gesnoeid moet worden en hout geschilderd, passen schanskorven perfect in een onderhoudsvrije tuin. U heeft er bijna geen omkijken naar; zeker wanneer u kiest voor steen als vul­materiaal. Een steenkorf vereist weinig onderhoud, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor een sterke fundering en het vuil en onkruid weg te houden. Hoewel schanskorven dus weinig onderhoud vereisen, zijn er toch een paar zaken waarmee u rekening kunt houden om ze in topconditie te houden.

Sterke fundering

Een solide fundering zorgt ervoor dat de schanskorf gelijkmatig wordt ondersteund, waardoor het risico op verzakkingen of scheeftrekken wordt geminimaliseerd. Een goede fundering is ook belangrijk vanwege de zware belasting van stenen of het vulmateriaal binnen de schanskorf. Een zwakke fundering kan bezwijken onder dit gewicht, waardoor de schanskorf zelfs kan instorten.

Inspecteer regelmatig:

Kijk af en toe of er geen beschadigingen zijn aan de korf zelf, zoals gebroken of uitstekende draden. Schanskorven zijn robuust, maar net als elk ander buitenmeubilair kunnen ze beschadigd raken door externe factoren zoals storm, vallende takken of zelfs dieren. Let vooral op gebroken of uitstekende draden die verwondingen kunnen veroorzaken.

Mosvorming:

Als uw schanskorven op een schaduwrijke of vochtige plek staan, kunnen ze vatbaar zijn voor mosgroei. Het kan dus geen kwaad om dit af en toe te controleren. Gebruik een zachte borstel om mos handmatig te verwijderen. Voor groene aanslag op breukstenen die licht van kleur zijn, kunt u een groene aanslag verwijderaar gebruiken.

Vermijd chemische producten:

Chemische producten kunnen de gegalvaniseerde coating van de korf aantasten en de stenen beschadigen. Het is over het algemeen niet nodig om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Als u toch iets wilt gebruiken, kies dan voor milde zeep en water.

Preventief onderhoud aan schanskorven voor een lange levensduur

Schanskorven zijn een stijlvolle, duurzame en onderhoudsvriendelijke optie voor uw tuin. Snel en gemakkelijk te realiseren in iedere gewenste opzet en goed aan te passen naar eigen smaak en voorkeur. Met een beetje zorg en aandacht blijven ze er jarenlang fantastisch uitzien.

Wilt u ook schanskorven kopen? Op onze webshop kunt u eenvoudig schanskorven kopen naar keuze. Natuurlijk kunt u ook altijd even contact met ons opnemen als u meer wilt weten over de schanskorven of over het onderhouden van schanskorven. Of lees onze blog: Schanskorven plaatsen: Stap voor stap uitgelegd. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder.