Zelf schanskorven maken

Schanskorven, ook wel bekend als steenkorven, zijn veelzijdig en functioneel te gebruiken in je tuin. U kunt ze kant-en-klaar kopen, maar dan zijn de keuzes wellicht wel wat beperkt. Zelf een schanskorf maken maakt de opties dan ook een stuk flexibeler, waardoor u precies kunt maken wat u voor ogen heeft voor uw tuin. In deze blog nemen we u mee door het proces van het zelf maken van een schanskorf, zodat u de tuin kunt transformeren tot een waar paradijs.

Een schanskorf in uw tuin: talloze mogelijkheden en een meer uitstraling

Of u nu uw erf wilt omheinen, een afscheidingswand wilt creëren, of gewoon een visueel element wilt toevoegen aan de tuin, met een schanskorf kan het allemaal. Een schanskorf is een constructie gemaakt van stevig staalgaas dat wordt gevuld met breukstenen.

Deze veelzijdige structuren kunnen in verschillende vormen worden gemaakt en bieden talloze mogelijkheden om de tuin te verfraaien. Ze kunnen dienen als een schutting, een visuele afscheiding, een decoratieve wand of zelfs als basis voor een waterval of haard. Met een schanskorf voegt u een moderne en strakke uitstraling toe aan uw buitenruimte, terwijl u tegelijkertijd geniet van de duurzaamheid en onderhoudsarme eigenschappen.

Door zelf schanskorven te maken met een doe-het-zelf-pakket, kunt u vele euro's besparen.

Kant-en-klaar of zelf maken?

Schanskorven worden kant-en-klaar aangeboden. Dit is makkelijk, want hierdoor hoeft u zelf alleen maar het bouwwerk in de tuin te plaatsen, de korf te vullen en klaar is de schanskorf. Toch bent u hierdoor beperkt in de mogelijkheden die u heeft. Een kant-en-klare schanskorf heeft namelijk al een standaard vorm, grootte en andere visuele aspecten. Heeft u een ander plaatje in uw hoofd voor de schanskorf in uw tuin? Dan kunt u erover denken om zelf een schanskorf te maken.

De voordelen van zelf een schanskorf maken

  • U bent vrijer in het ontwerp: Doordat u niet vastzit aan een bouwpakket met een bepaalde vorm en grootte, bent u een stuk flexibeler. U bepaalt zelf hoe de schanskorf eruit komt te zien en kunt dit precies zo maken als u zelf wilt.
  • Kostenbesparing: Hoewel het misschien wat meer tijd en inspanning vergt, kan zelf een schanskorf maken kostenbesparend zijn in vergelijking met het kopen van een kant-en-klare schanskorf. U kunt besparen op montage- en leveringskosten door het zelf te doen.
  • U bent flexibel met de materialen die u gebruikt: Bij het zelf maken van een schanskorf kunt u precies de materialen kiezen die bij uw visie passen. U heeft de vrijheid om te experimenteren met verschillende soorten breukstenen, kleuren en texturen.
  • U kunt trots zijn op wat u zelf gemaakt heeft: Het zelf bouwen van een schanskorf vanaf nul kan u een gevoel geven van persoonlijke prestatie en trots. Telkens wanneer u naar de tuin kijkt, kijkt u terug op iets wat u zelf gemaakt heeft.

Wat heeft u nodig?

Voor het zelf maken van schanskorven heeft u de volgende dingen nodig:

  • Staalmatten: De basis van de schanskorf
  • Spiralen: Gebruikt om de staalmatten bij elkaar te houden
  • Ankers: Voor extra stabiliteit en stevigheid
  • Hekwerktang: Om de spiralen vast te zetten
  • Goede werkhandschoenen: Voor veiligheid en comfort tijdens het werk

Om de schanskorf af te maken kunt u hem vullen met breukstenen of gebruikmaken van een andere vulling, zoals glasbrokken of kokosschil. U kunt de schanskorf ook nog verstevigen en meer stabiliteit meegeven door een steigerbuis aan te brengen in de schanskorf.

Stappenplan voor het zelf maken van een schanskorf

Stap 1: Het ontwerp van de schanskorf

Voordat u daadwerkelijk begint met het maken van uw schanskorf, bedenkt u eerst hoe de schanskorf eruit komt te zien, waar u hem voor wilt gebruiken en wat de afmetingen moeten worden.

Stap 2: Verzamel de benodigde materialen

Nadat u het ontwerp heeft gemaakt, kunt u beginnen met het verzamelen van de materialen voor uw schanskorf project. U kunt alle benodigdheden los verzamelen, maar u kunt ook kiezen voor ons Doe Het Zelf pakket voor schanskorven, zodat u alles in één keer in huis heeft.

Stap 3: Vorm de staalmatten

Het maken van een schanskorf begint bij het vormen van de staalmatten. Vaak wordt er gekozen voor een rechthoekige koker. Daarnaast heeft u een onderkant en bovenkant nodig voor de schanskorf.

Stap 4: Zet de matten vast

Om ervoor te zorgen dat de staalmat zijn vorm behoudt, kunt u gebruikmaken van spiralen om de matten vast te maken. Deze zogenoemde hogringen kunt u vastknijpen met de hekwerktang. Zorg dat u dit bij ieder vakje van de staalmat doet. Bevestig ook de onderkant van de korf aan de koker.

Wilt u later meerdere schanskorven aan elkaar bevestigen, dan kunt u hiervoor ook gebruikmaken van C-ringen.

Stap 5: Vul de schanskorf

Nu de basis staat, kunt u de schanskorven vullen met breukstenen of een andere vulling naar keuze. Is de schanskorf erg groot? Zorg er dan voor dat deze al wel op zijn plek staat. Als de schanskorf eenmaal gevuld is kan deze te zwaar zijn voor verplaatsing. Voor versteviging van de schanskorf kunt u gebruikmaken van ankers en een steigerbuis.

Voor het vullen van de korf is het belangrijk dat deze gelijkmatig over de korf verdeeld worden. Doe dit met de hand, zodat u dit gecontroleerd kunt doen, dan is het eindresultaat het mooist.

Weten hoe u de schanskorf plaatst zodat deze stevig in uw tuin staat? Bekijk dan ook ons stappenplan voor het plaatsen van de schanskorven.

Stap 6: Plaats de bovenkant van de schanskorf

Bevestig de bovenkant van de schanskorf met de spiralen en de schanskorf is helemaal af.

Met het stappenplan voor het in elkaar zetten van schanskorven, maakt u eenvoudig uw eigen schanskorf.

De DIY pakketten van Gabion Schanskorven helpen u op weg

Bij Gabion Schanskorven maken we u het ook nog eens hartstikke gemakkelijk om uw eigen schanskorf te maken. Wij bieden speciale DIY-pakketten aan met alles wat u nodig heeft voor uw eigen schanskorf project. Deze pakketten zijn de basis voor verschillende rechthoekige schanskorven van verschillende afmetingen.

Gabion Schanskorven biedt niet alleen hoogwaardige Doe het zelf pakketten, maar ook losse staalmatten waardoor u volledig de vrije hand heeft. Daarnaast voorzien we u graag van deskundig advies en ondersteuning. Ook de breukstenen kopen kunt u bij ons doen. Met een ruim assortiment breukstenen kunt u altijd de perfecte vulling voor schanskorven kiezen. Bovendien bieden we u alle accessoires om het proces nog eenvoudiger te maken.

Toch liever kant-en-klare schanskorven online kopen? Bestel ze bij ons eenvoudig in uw maat naar keuze.